En del av gänget samlade på "blå berget".

 

En resa i kyanitmineraliseringens tecken.

Lördagen den 6:e Augusti var 20-talet GGF:are under ledning av vår mycket duktige och entusiastiske amatörgeolog Jörgen Wiberg uppe i värmländska Hålsjöberg för att där titta på Kyanitkvartsit, en mycket vacker blåskimrande malm med innehåll av Kvarts, Rutil (Titan) och olika fosfatmineral.

Ett till synes bottenlöst dagbrott i de vackra omgivningarna.

Hålsjöberg är beläget i norra Värmland mellan Ekshärad och Torsby. Kommer man från Ekshärard hållet svänger man höger vid skylt Segenässätern och efter ca: 8km vänster vid skylt Nordtorpssätern. Efter ca: 600 m finns en bom över vägen där man kan parkera och därefter är det bara ett par hundra meters promenad fram till de sedan två år nedlagda dagbrotten.

Strax innan vår ankomst till dagbrotten hade det regnat lätt vilket gör att kyanitmalmen uppvisar en än mer blåskimrande yta. Vi begav oss genast till det s.k. "blå berget", en liten kulle där berget kommer i dagen och upplevelsen för oss som ej sett detta tidigare blev fantastisk! Berget var helt blått med bl.a. inslag av rutil i form av svarta streck i kyanitmalmen. Vi började dagen i Hålsjöberg med att intaga dagens första fika med kaffe och mackor, som smakade extra gott i denna ovanligt vackra omgivning.

Hålsjöbergets historia.

Redan 1852 undersöktes geologin i Hålsjöberg för Uddeholmsbolagens räkning. Resultatet blev att ett flertal mineral rapporterades från Kyanit fosfat mineraliseringen. Under 1900 talet har vidare provbrytning förekommit, nu med syfte att utvinna aluminium ur kyaniten. Provanrikning har skett bl.a. i Långban, där kvarlämmnade kvarlämnade bitar av Kyanitkvartsit fortfarande kan hittas bl.a. transformatorhuset öster om landsvägen. 1983 utförde LKAB prospektering i området och detta ledde till att Svenska Kyanite AB började bryta kyanitmalm i Hålsjöberg 1984. Malmen krossades på platsen och fraktades till Persberg för anrikning. Denna brytning ledde till att många intressanta mineral kom i dagen och man har funnit ett 30-tal.

Jörgen har till dags dato funnit ca: 20-talet olika mineraler bl.a. Flourapatit, Gatumbait, Augelit, Ilmenit, Muskovit, Trolleit och Wylleit.

Brytningen upphörde efter en tids drift p.g.a. dålig lönsamhet. senare har dock såväl Ekshärad Natursten, ett Holländskt bolag brutit kyanitkvartsit i Hålsjöberg för tillverkning av byggnadsplattor, s.k. Carribean Blue, respektive trädgårdssten.

Ytbergarterna i Hålsjöberg i vilka kyanitmineraliseringen tillsammans med de sällsynta fosfaterna har bildats utgöres av en delvis kvartsrik gråvacka (en sandstensliknande sedimentbergart) med inlagrad kvartsit. Dessa ytbergarter omges bl.a. av gnejsgranit och Hyperit, det senare en diabas- och gabbroliknande bergart.

Värmlands landskapssten.

Efter fikan begav vi oss genast på upptäcksfärd runt om i de olika dagbrotten för att försöka hitta så fina stenar som möjligt. Det står f.ö. fortfande hundratalet stora säckar fulda med kyanitmalm kvar i ett av dagbrotten efter det att det holländska bolaget lämnade området för ett par år sedan. Förutom Hålsjöberg finns i Sverige ytterligare två liknande fyndigheter, nämligen Hökensås i Västergötland och Västanå i Skåne. Alla dessa mineraliseringar har en överensstämmande sammansättning bestående av aluminiumsilikatet Kyanit samt rutil och aluminiumrika fosfat såsom Trolleit, Augelit och Lazulit/Scorzalit. ett annat intressant och roligt faktum är dessutom att Kyaniten är Värmlands landskapssten!

Vackra minnen.

När vi efter ett par timmar lämnade området så var det med välfyllda påsar och ryggsäckar. Utöver en mängd småstenar så bar jag med mig en rejält stor sten av kyanitmalm, vackert blåskimrande med inslag av svart rutil. Denna ligger nu på brunnslocket hemma i trädgården och speciellt när det regnar så får den en fantastiskt vacker nyans. Jag kan verkligen rekommendera ett besök till hålsjöberg och jag är säker på att många av oss som idag var på plats kommer tillbaka. På kvällen dukade Nina och Willy Livf på Storhöjden upp till ett hejdundrande kalas med sill, potatis, kräftor och alla tillbehör. Vi utökades då med ytterligare drygt tiotalet personer och efter kvällens festande med trubadur, dans och allt - Nina och Willy firade f.ö. ettårig bröllopsdag! - så stapplade vi oss utmattade till våra husvagnar, tält och stugor för en natts välbehövlig sömn.

Inskickat av: Håkan Stenberg

Jörgen förevisar Kyanitmalm med inslag av Rutil (Titan) med bl.a. Svennis som fascinerad åskådare.